فرناز شایانی 

تیر 16, 1399

FTP چیست؟ بهترین جایگزین‌ها برای FTP

دسترسی به فایل‌ها در سرور، یکی از مهم‌ترین امکاناتی است که با خرید هاست از سمت شرکت ارائه دهنده سرویس هاستینگ در اختیار شما قرار می‌گیرد. در واقع امکان آپلود و دانلود فایل با استفاده از FTP بین سیستم شما و فضای هاست فراهم می‌شود. در واقع به منظور نمایش سایت خود و محتوای آن بر روی اینترنت، پس از خرید هاست مناسب، فایل‌های خود را می‌توانید از طریق FTP بر روی سرور آپلود کرده و آن‌ها را به نمایش درآورید. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که اف تی پی چیست ، کاربرد FTP چیست و همچنین بهترین جایگزین‌ها برای FTP را معرفی می‌کنیم.

در ادامه به بررسی دقیق‌تر اف تی پی می‌پردازیم:

 

FTP چیست؟

FTP (File Transfer Protocol) یا پروتکل انتقال فایل یا داده، پروتکل استانداردی برای شبکه است که برای انتقال فایل (ترنسفر فایل) از کامپیوتری بین کاربر و سرور بر روی یک شبکه استفاده می‌شود. در واقع اف تی پی، پلتفرمی ساده است که هر کاربری با هر سطح از دانش فنی یا غیرفنی می‌تواند از آن استفاده کند و با امکاناتی که این پلتفرم در اختیار آن قرار می‌دهد فایل‌های خود را بر روی سرور مدیریت کند.

بارگذاری فایل یا تغییر در محتویات سایت بخشی جدا نشدنی از فعالیت‌های مالک یک وب‌سایت است. به عنوان مالک، برنامه‌نویس یا طراح یک سایت گاها ممکن است نیاز به اتصال به سرور میزبانی وجود داشته تا نسبت به تغییر، حذف یا اضافه نمودن فایل یا محتوایی اقدام گردد. حتی در صورت استفاده از WordPress نیز، مواقعی وجود دارد که به دسترسی مستقیم به محتوای سرور خود نیاز دارید.

 

سال‌ها محبوب ترین روش انتقال فایل، پروتکل انتقال فایل (FTP) بود، که تقریباً تمامی ‌سرویس دهندگان میزبانی‌وب آن را ارائه می‌دهند و از قبل روی سرور میزبانی، نصب شده است. در صورت عدم داشتن اف‌تی‌پی، نصب، تنظیم و استفاده از آن آسان است. بنابراین کاربرد ftp انتقال فایل بین سیستم شما و سرور میزبانی‌وب است.

چنانچه تا کنون در حال دانلود فایل حجیمی ‌بوده‌اید و در میانه راه ارتباط شما با سرور قطع شده است، متوجه شده‌اید چه میزان زمان برای آپلود یا دانلود مجدد فایل مورد نیاز است. یكی از نكات جالب در مورد FTP این است كه می‌تواند انتقال را از جایی كه قطع شده است ادامه دهد.

 

با وجود سادگی کار با FTP، این پروتکل از لحاظ امنیتی فاقد امنیت است. در واقع، انتقال فایل رمزگذاری نمی‌شود. این بدان معناست که هنگام انتقال از فایل‌ها محافظت نمی‌شود و امکان شنود یا جاسوسی وجود دارد. برای کاربران آگاه به امنیت، گزینه‌های مطمئن‌تری برای بررسی وجود دارد. بنابراین در صورت عدم تمایل به استفاده از FTP، یا استفاده از روش‌هایی سریع‌تر، ایمن‌تر و انعطاف پذیر‌تر، پلتفرم‌های زیادی به عنوان جایگزین FTP یا به اصطلاح FTP Alternatives  وجود دارند.

 

بهترین جایگزین FTP

 

Document Root

در هر میزبانی‌وب معمولا تعدادی فایل و پوشه پیش فرض وجود دارد که یکی از این فولدر‌ها از اهمیت بالاتری برخوردار است. این پوشه مسیری است که فایل‌های سایت در آن بارگذاری می‌شود و در نهایت سایت را برای کاربران قابل مشاهده می‌کند. این مفهوم به صورت کلی به نام Document Root شناخته می‌شود و در هر میزبانی می‌تواند نام متفاوتی داشته باشد.

Document Root پوشه‌ای خواهد بود که وقتی نام دامنه شما در یک مرورگر وارد می‌شود، محتویات این پوشه در مرورگر نمایش داده می‌شود. بنابراین برای پیکربندی صحیح هر نوع انتقال فایل، داشتن Document Root ضروری است. Document Root وب‌سایت شما بالاترین سطح در سلسله مراتب فایل‌ها است. برای اهداف خود، باید این پوشه را به درستی تنظیم کنید، در غیر این صورت فایل‌ها را در مکان یا مسیر اشتباهی بارگذاری خواهید کرد.

 

کپی امن (SCP)

Secure copy یا کپی ایمن (SCP) یک ابزار انتقال فایل از طریق خط فرمان است که بسیار ساده و قابل تنظیم است. SCP از پروتکل SSH استفاده می‌کند، که بسیار مطمئن و امن است؛ بنابراین حداقل تنظیمات لازم برای استفاده از آن لازم است.

به عنوان مثال، برای کپی پوشه‌ای از سیستم خود بر روی هاست، دستور زیر را وارد کرده و با ورود پسورد خود، فرآیند کپی انجام خواهد شد:

scp LocalFile user@host:directory/TargetFile

 

همچنین کپی از هاست بر روی سیستم لوکال خود از طریق دستور زیر انجام پذیر است:

scp user@host:/directory/SourceFile LocalFile

 

 

پروتکل انتقال فایل امن Secure File Transfer Protocol (SFTP)

از نظر فنی،SFTP مانند FTP بوده، اما متفاوت است. حرف S یا همان Secure، به معنی ایمن است و از پورت متفاوتی نسبت به استاندارد FTP استفاده می‌کند. اما می‌توانید از همان اکانت FTP که در اختیار دارید، استفاده کرده و مجدداً آن را برای SFTP تنظیم نمایید.

 

گیت (Git)

گیت، یک سیستم کنترل نسخه محبوب است اما می‌توانید از آن، برای انتشار فایل‌ها در سرور خود نیز استفاده کنید. استفاده از Git برای انتقال فایل در صورت امکان ترجیح داده می‌شود، زیرا می‌توانید چند مرحله اضافی را ذخیره کنید.

همچنین با استفاده از «hooks»، می‌توانید سیستم Git خود را برنامه ریزی کنید تا در صورت تغییر در فایل‌ها یا کد‌های سایت یا در هر مرحله ایی که مدنظر دارید، فایل‌ها را به صورت خودکار به سرور انتقال دهد. برای تنظیم صحیح hook‌، بهتر است به صورت حرفه ایی در خط فرمان (command line) کار کنید یا از وب‌سایت Github استفاده کنید.

 

کنترل پنل cPanel

برای بسیاری از کاربران، فایل منیجر cPanel مناسب‌ترین رابط کاربری برای انتقال فایل‌ها را فراهم می‌کند. علت آسان بودن آن نیز امکان نشانه گذاری یا Bookmark نمودن آن در مرورگر است. سپس جهت دسترسی، تنها نیاز به ورود نام کاربری و رمز عبور سی پنل شماست.

جهت دسترسی به مدیریت فایل، تنها کاری که باید انجام دهید اینست که وارد سی پنل شده و File Manager را در بخش “Files” انتخاب کنید. در این قسمت می‌توانید به راحتی فایل‌های سیستم خود را مشاهده، جابجا، بارگذاری یا بارگیری (دانلود یا آپلود) کنید.

 

Local Folders یا پوشه‌های محلی

علاوه بر روش‌های انتقال فایل فوق، می‌توانید از مرورگر لوکال خود نیز استفاده کنید. اگر کاربر Mac هستید، حتما با “Finder” که مشابه Windows Explorer است، آشنا هستید. سیستم مدیریت فایل محلی شما همچنین می‌تواند شما را با استفاده از FTP، SSH یا پروتکل‌های دیگر به میزبانی متصل کند و در یک مرحله به فایل‌های سرور خود دسترسی می‌یابید.

 

در انتها، برای استفاده روزمره، مدیریت فایل cPanel، بهترین گزینه است، چرا که تمام ویژگی‌های مورد نیاز را در اختیار شما قرار خواهد داد. تمام سرویس‌های هاست و سرور افیکس هاست به کنترل پنل سی پنل مجزا هستند. با خرید هاست سی پنل حرفه‌ای یا سرور مجازی به کنترل پنل cPanel دسترسی خواهید داشت:

خرید هاست سی پنل cpanel hosting

فرناز شایانی 

كارشناس هاستينگ و ثبت دامنه، مسلط به زبان انگلیسی، علاقه‌مند به موضوعات مرتبط با IoT و شبکه.