بررسی تفاوتهای درایو حالت جامد (SSD) با درایو دیسک سخت (HDD)
امروزه، دستگاهها و تجهیزات تکنولوژیکی عضو لاینفکی از زندگی روزانهی ما بوده و همهی ما به شدت به این دستگاهها وابسته هستیم. جالب این جا است که تجهیزات مذکور، هر ساله دچار تحولات شگرفی شده و روز به روز کوچکتر و در عین حال، قدرتمندتر میگردند. با این حال، قادر هستند که فایلها، برنامههای کابردی و اطلاعات بیشماری را در خود ذخیره نمایند. چنین امری تنها در سایهی فناوریهای موجود و موثر در زمینهی ذخیره سازی امکان پذیر است. برای دستیابی به چنین هدفی، دنیای فناوری ذخیره سازی دو گزینهی اصلی را در پیش روی شما قرار میدهد: درایوهای SSD و HDD.
تفاوتهای موجود در عملکرد درایو حالت جامد (SSD) و درایو دیسک سخت (HDD) و مزایای نسبی هریک، معمولاً توجه مصرف کنندگان عادی را به خود معطوف نمیکند. تلاش خواهیم کرد تا در این مطلب تفاوتهای میان SSD و HDD را بررسی نموده و به شما کمک کنیم تا گزینهی مناسب را انتخاب کنید.
درایو حالت جامد (SSD) چیست؟
درایو حالت جامد یک فناوری نسبتاً جدید است که از تراشهی حافظه برای ذخیرهی اطلاعات استفاده میکند. این فناوری درست مشابه درایوهای فلش، اما در مقیاس بزرگتر عمل میکند. به طور خاص میتوان گفت که این درایوها از تراشههای حافظهی NAND تشکیل شده و تعدادی سلول حافظه را در خود دارند. سلولهای حافظه در سه نوع گوناگون طبقه بندی میگردند:
سلولهای تک سطحی (SLC)
سلولهای چند سطحی (MLC)
سلولهای سه سطحی (TLC)
سلولهای تک سطحی (SLC) تنها میتوانند دو بیت (صفر یا یک) اطلاعات را در خود نگه داری نمایند. این به معنای سطح بالاتری از دقت و هزینههای بیشتر است. سلولهای چند سطحی (MLC) در هر سلول خود دو بیت اطلاعات را نگه داری میکنند. این مقدار در سلولهای سه سطحی (TLC) معادل سه بیت است. وجود هر بیت اضافی به منزلهی مبادلهی دقیقتر و سریعتر اطلاعات بوده و از طرف دیگر، نمایانگر صرفهی اقتصادی بیشتر است.
پیشرفت مداوم فناوری، این امکان را فراهم نموده تا SSDها بتوانند تراشههای NAND و سلولهای حافظهی بیشتری را نگه داری نمایند. به این ترتیب، ظرفیت و توان ذخیره سازی آنها افزایش یافته و هزینهها کاهش خواهند یافت.
در حال حاضر، بسیاری از مدلهای جدید کامپیوترها دارای سخت افزار SSD و هارد درایو خارجی (external) هستند. به این ترتیب، کاربرد درایوهای SSD دائماً رو به افزایش بوده و دسترسی به آنها روز به روز سادهتر میگردد.
مزایای SSD
سریع است.
از آن جا که درایوهای SSD دارای قطعات متحرک کمتری هستند، کارآمدتر بوده و در نهایت، سرعت عملکرد بالاتری دارند. سرعت بیشتر رایانه یا دستگاههای دیگری که به آنها وابسته هستید، زندگی روزانهی شما را به شکل قابل توجهی تغییر داده و سادهتر خواهد کرد.
بی سر و صدا است.
همان طور که قبلاً گفته شد، درایوهای SSD دارای قطعات کمتری بوده و همین موضوع موجب میشود که بدون ایجاد سر و صدای مزاحم عمل کنند.
قابل اعتماد است.
وجود قطعات کمتر به این معنا است که احتمال خراب شدن یا از بین رفتن قطعات نیز به مراتب کمتر خواهد بود. درایوهای SSD میتوانند سالیان سال بدون نیاز به تعمیر، کار خود را انجام دهند.
انرژی کمتری مصرف میکند.
بازده بیشتر درایوهای SSD در مقایسه با HDD به معنای آن است که انرژی کمتری مصرف میکنند. یعنی، قدرت باتری رایانهی شما دوام طولانیتری داشته و بهای برق مصرفی آن به مراتب کمتر خواهد بود.
سبک و قابل حمل است.
این ویژگی، خصوصاً برای لپتاپها یا سایر تجهیزات قابل حملی که مجهز به درایو SSD هستند یک مزیت محسوب میشود.
تطبیق پذیر است.
امکان استفاده از سلولهای گوناگون حافظه، تعداد متنوع تراشهها و روشهای مختلف طراحی در ساخت درایوهای SSD، در انتخاب شکل و ابعاد این درایوها گزینههای متفاوتی را پیش روی شما خواهد گذاشت. بنابراین، جایگزین کردن درایو رایانهی شما مستلزم آن است که با در نظر گرفتن کلیهی مشخصات بهترین گزینه را انتخاب نمائید.
معایب SSD
قیمت بالایی دارد.
قیمت بالاتر SSD در مقایسه با HDD بزرگترین نقطهی ضعف آن به شمار میآید. فناوری، هر ساله به سمت صرفهی بیشتر اقتصادی حرکت میکند. با این حال، هنوز هم درایوهای SSD بسیار گران قیمتتر از درایوهای HDD هستند. در ضمن، SSDهایی که عملکرد بهتری داشته و دارای فضای بیشتری برای ذخیره سازی هستند از قیمت بالاتری هم برخوردارند.
اغلب، ظرفیت کمتری دارند.
بهتر است توجه داشته باشید که ظرفیت ذخیره سازی با هزینه نسبت مستقیم دارد. یعنی، هر چه فایلها و اطلاعات بیشتری را بخواهید ذخیره کنید، ناچارید بهای بیشتری بپردازید. چرا که، لازم است از درایوی استفاده کنید که فضای کافی داشته باشد.
در برخی موارد با مشکل عدم سازگاری مواجه خواهید شد.
اگر رایانهی شما دارای درایو HDD بوده و در فکر تعویض آن هستید، بهتر است توجه داشته باشید که احتمال دارد درایو SSD با رایانهی شما سازگار نباشد. البته، امروزه، بسیاری از کامپیوترهایی که دارای درایو HDD هستند به شکلی طراحی میشوند که با هر دو نوع درایو سازگاری داشته باشند. اما، ممکن است رایانههای قدیمیتر یا انواع ارزانتر کامپیوترها تنها با HDD سازگار باشند. بنابراین، لازم است هنگام تعویض درایو، این موضوع را در نظر داشته و از مطابقت سیستم اطمینان یابید.
درایو دیسک سخت (HDD) چیست؟
درایو دیسک سخت که در برخی موارد به اختصار آن را هارد درایو مینامند، دستگاهی برای ذخیره سازی اطلاعات بر روی دیسکهای چرخان مغناطیسی است. فناوری هارد درایو عبارت از بازویی با یک سر است که روی دیسکها شناور بوده و با ایجاد شیارهای بسیار ریزی بر روی دیسک، اصطلاحاً اطلاعات را مینویسد. سپس، در صورت لزوم میتواند اطلاعات را خوانده و بازیابی کند.
مزایای HDD
مقرون به صرفه است.
در مقایسه با درایوهای SSD، درایوهای HDD از قیمت به مراتب پائینتری برخوردار هستند. البته، با گذشت زمان و پیشرفت فناوری SSD این تفاوت قیمت اندکتر میشود. با این حال، هنوز هم آن قدر هست که به عنوان یک مزیت تلقی گردد.
برای ذخیره سازی با ظرفیت بالا مناسبتر هستند.
اگر در زمرهی افرادی هستید که لازم است فایلها، رسانهها و اپلیکیشنهای بسیار زیادی را ذخیره کنید، درایوهای HDD برای مدیریت مقادیر بالای ذخیره سازی شما گزینهای مقرون به صرفه به حساب میآید. درایوهای HDD میتوانند در لپتاپها تا دو ترابایت و در کامپیوترهای شخصی تا ۱۰ ترابایت ارتقاء یابند.
فناوری HDD امتحان خودش را پس داده است.
هر دو فناوری مذکور مدتی است که مورد استفاده قرار میگیرند، با این حال، فناوری HDD اندکی قدیمیتر است. قدیمیتر بودن یک فناوری به این معنا است که شرکتها زمان بیشتری را برای بهبود و بر طرف کردن مشکلات آن سپری نمودهاند.
معایب HDD
در مقایسه با SSD سرعت کمتری دارد.
همان طور که پیش از این نیز گفته شد، فناوری HDD بازده کمتری دارد. برای کاربران، این موضوع به معنای سرعت عملکرد پائینتر است. یعنی، لازم است برای بارگذاری، ایجاد فایلهای پشتیبان و انتقال فایلها زمان بیشتری را صرف نمائید.
احتمال آسیب پذیری بیشتری دارد.
با توجه به تعدد قطعات متحرک، احتمال تخریب قطعات HDD نیز افزایش مییابد. بنابراین، در مجموع میتوان گفت، درایوهای HDD در مقایسه با SSD از طول عمر کمتری برخوردار بوده و احتمال بیشتری وجود دارد که نیاز به تعمیر پیدا کنند.
بررسی کاربرد روشهای ذخیره سازی گوناگون
رایانهها
کلیهی رایانهها برای ذخیرهی سیستم عامل، اپلیکیشنها و فایلهای گوناگون کاربران به تجهیزات ویژهی ذخیره سازی نیازمند هستند. کامپیوترهای کنونی در هر دو مدل سازگار با HDD یا SSD ارائه میگردند.
درایوهای سخت خارجی (External Hard Drives)
هارد درایوهای خارجی برای مواردی از قبیل، ایجاد فایلهای پشتیبان و ذخیرهی فایلهایی که به دلایل مختلف تمایلی به نگه داری آنها در کامپیوتر خود ندارید مورد استفاده قرار میگیرند. شما میتوانید بازیها، فیلمها یا سایر فایلهای حجیم خود را در این نوع هارد درایوها ذخیره نمائید.
درایوهای سخت خارجی در هر دو مدل SSD و HDD موجود بوده و این شما هستید که با توجه به نیازها و امکانات ویژهای که پیشتر ذکر شد، یکی از آنها را انتخاب میکنید.
سرورهای میزبانی وب
در هنگام انتخاب میزبانی وب مناسب، خصوصاً اگر بر روی میزبانی سرور اختصاصی سرمایه گذاری میکنید، لازم است تا یکی از انواع درایوهای HDD یا SSD را برگزینید. برخی از ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب به شما اجازه میدهند تا با توجه به برنامهی مورد نظر، نوع درایو خود را انتخاب نمائید.
شرکت efixhost با ارائه راهکارهای مناسب و پشتیبانی به موقع و تاثیر گذار میتواند همراه خوبی برای شما بوده و زمینه ساز دستیابی به خواستهها و برآورده کردن نیازهای شما در ارتباط با میزبانی وب باشد.