گوگل آنالیتیکس چیست؟ نحوه نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس
پس از ثبت دامنه دلخواه خود و تهیه هاست پرسرعت و مناسب کسب و کارتان، نوبت به فعالیت حرفهای میرسد. در این مرحله نیاز به بررسی فعالیت سایت خود و میزان پیشرفت آن دارید.
جهت دستیابی به موفقیت در تجارت الکترونیک، اطلاع از نحوه ارتباط و تعامل کاربر با سایت شما بسیار اهمیت دارد. بهترین راه برای شناخت مخاطبان سایت از طریق آمار ترافیک سایت است و این همان چیزی است که Google Analytics به صورت رایگان ارائه میدهد. در مراحل اولیه فعالیت آنلاین خود باید بدانیم که گوگل آنالیتیکس چیست و چرا باید آن را برای سایت خود تنظیم کرد. در این مقاله علت اهمیت Google Analytics و نحوه نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس را شرح می دهیم.
در ابتدا بیایید با این ابزار قدرتمند و کاربردی گوگل آشنا شویم.
گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس یک سرویس آنالیز وبسایت است که توسط گوگل ارائه شده و با بررسی سایت، آمار و گزارشی دقیق از ترافیک و میزان بازدید صفحات سایت در اختیار ما میگذارد. این ابزار در نوامبر ۲۰۰۵ توسط گوگل به بازار آنلاین معرفی شد و هماکنون به عنوان پلتفرم مارکتینگ برند گوگل در دسترس است.
آموزش گوگل آنالیتیکس
ابتدا در این مقاله در خصوص اهمیت گوگل آنالیتیکس و نحوه تاثیرگذاری آن در رشد سایت شما توضیحاتی خواهیم داد. سپس در ادامه نحوه ثبت نام و ایجاد حساب کاربری در گوگل آنالیتیک و روشهای نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس مطالبی ذکر نموده و در انتها نحوه مشاهده گزارشهای ترافیک سایت در Google Analytics را توضیح میدهیم.
چرا Google Analytics مهم است؟
هنگامی که یک وبلاگ را راه اندازی میکنید، هدف اصلی شما این است که ترافیک و کاربران بیشتری بدست آورید.
Google Analytics با نشان دادن آمارهای مهم به شما کمک میکند تا بر اساس این دادهها، برای پیشرفت و حتی ایجاد تغییراتی اساسی در سایت خود تصمیم بگیرید. امکان مشاهده موارد زیر از طریق Google Analytics فراهم است:
چه کسی به وبسایت شما مراجعه میکند؟
این بخش از تجزیه و تحلیل، موقعیت جغرافیایی مخاطبان شما، مرورگر مورد استفاده کاربر و سایر اطلاعات مهم مانند وضوح صفحه، پشتیبانی ازJavaScript، پشتیبانی از فلش، زبان و موارد دیگر را مشخص مینماید.
این دادهها بسیار مفید بوده و به روشهای مختلفی میتوانند به شما کمک کنند. حال چگونه؟
هنگام تهیه یا ویرایش طراحی سایت، میتوانید از دادههای کاربر استفاده کنید تا مطمئن شوید سایت شما با مخاطبان شما سازگار خواهد بود.
اگر بیشتر کاربران شما دارای وضوح صفحه ۱۲۸۰ هستند، مطمئن شوید که طراحی شما با این وضوح تصویر یا کم تر از آن سازگار است.
کاربران در سایت مشغول انجام چه کاری هستند؟
با استفاده از Google Analytics میتوانید موقعیت مکانی کاربران در وبسایت، مدت زمان باقی ماندن در سایت و میزان نرخ پرش (Bounce Rate) یا درصد بازدید کنندگانی که در اولین بازدید از سایت شما خارج میشوند و یا زمانی خیلی کمی را در صفحات سایت شما میگذرانند را مشاهده نمایید.
با استفاده از این اطلاعات میتوانید میزان bounce rate را کاهش داده و بازدید از صفحات سایت را افزایش دهید. چرا که با افزایش بازدید صفحات و همچنین افزایش زمان ماندگاری افراد در سایت شما، نشان دهنده این است که محتوای ساییتان برای افراد از جذابیت زیادی برخوردار بوده و در نتیجه گوگل به سایت شما رتبه بالایی خواهد داد.
با استفاده از این موارد امکان شناسایی محبوبترین مقالات سایت، مطالب نه چندان محبوب و نوع محتوای مورد نیاز و مورد جستجوی کاربران سایت فراهم خواهد بود.
چه زمانی افراد از وبسایت شما بازدید میکنند؟
با شناسایی بیشترین ساعات بازدید از سایت میتوانید زمان انتشار پست خود را انتخاب کنید.
در صورت عدم تطبیق منطقه زمانی، میتوانید برنامه خود را متناسب با آن ساعت برنامه ریزی کنید.
چگونه کاربران وبسایت شما را مییابند؟
این بخش از تجزیه و تحلیل Google Analytics به شما نشان میدهد که کاربران سایت از کجا به سایت شما هدایت شدهاند (برای مثال: موتورهای جستجو، لینکهای مستقیم، پیوندهای ارجاع از سایت دیگری). همچنین به شما نشان میدهد که چند درصد از بازدید کنندگان از هر یک از این منابع به سایت دسترسی یافتهاند. گوگل آنالیتیکس، هر یک از این دسته بندیها را تفکیک میکند.
برای مثال در دسته بندی موتورهای جستجو، به شما نشان میدهد که کدام موتور جستجو Google، Yahoo، Bing و غیره بیشترین ترافیک را به سایت شما اختصاص داده است.
تفکیک منابع ارجاع به سایت نشان میدهد که نیاز به کار کردن یا همکاری با چه سایتهایی دارید. در صورتی که بیشترین ارجاع دهنده به سایت یا بک لینک به سایت، لینکداین است؛ میبایست نسبت به تولید محتوای اختصاصی در لینکداین اقدام نمایید. چنانچه بیشترین منبع ارجاع به سایت، سایت دیگری است، ممکن است بخواهید با آن وبسایت همکاری داشته باشید (مثلا از پست مهمان استفاده نمایید).
تعامل و ارتباط کاربران با محتوای شما چگونه است؟
گوگل آنالیتیکس نشان میدهد که کاربران شما چگونه با محتوای سایت ارتباط برقرار میکنند. این مورد به شما نشان میدهد که چند درصد کاربران بر روی کدام لینک از سایت کلیک کردهاند. شما میتوانید با استفاده از A/B تست نسبت به ایجاد محتوای آزمایشی در Google Analytics اقدام نموده تا مشخص گردد چه محتوایی برای رسیدن به اهدافتان بهتر است.
A/B تست به این معنی است که یک صفحه از وبسایت را با طراحی کاملا یکسان با تغییر تنها یک مورد یا یک پست به دو گروه از مخاطبین سایت نمایش میدهید. بر اساس بازخورد این دو گروه میتوانید در خصوص متن انتخابی تصمیم گیری داشته باشید.
با مشاهده نحوه تعامل کاربر، میتوانید محتوای سایت را بر اساس نیاز کاربران تولید کنید. با مشاهده پاسخ سؤالات فوق، میتوانید روی استراتژیهایی که برای سایت شما مفید است متمرکز شوید و از راهکارهایی که سودی ندارد، اجتناب نمایید.
به عبارت ساده، حدس و گمان در خصوص سایت را کنار گذاشته و بر اساس آمارها و دادههای به دست آمده تصمیمگیری نمایید.
نحوه ایجاد حساب کاربری در Google Analytics
گوگل آنالیتیک به صورت رایگان در دسترس است و تنها چیزی که شما نیاز دارید یک حساب Google یا Gmail برای ثبت نام است.
مراحل ثبت نام بسیار ساده است. دستورالعملهای گام به گام را در زیر دنبال نمایید تا حساب Google Analytics خود را ایجاد نمایید.
مرحله ۱: ابتدا باید در پلتفرم Google Analytics ثبت نام کنید.
از شما خواسته میشود با حساب Google خود وارد شوید. در صورت داشتن حساب Google یا Gmail، میتوانید از آن برای ورود به سیستم استفاده کنید. در غیر این صورت، میتوانید یک حساب Google ایجاد کنید.
با حساب Google خود وارد سیستم شوید.
مرحله ۲: به محض ورود به سیستم با اکانت Gmail صفحهای مانند تصویر زیر مشاهده مینمایید. در این قسمت با حساب Gmail خود برای Google Analytics ثبت میکنید.
سپس از شما درخواست انتخاب نام کاربری خواهد شد. این نام، نام کاربری شما در Google Analytic است و میتوانید از هر نامی مانند نام تجاری خود استفاده کنید.
مرحله ۳: در صفحه بعد، گزینه Web و Apps را مشاهده میکنید. حتما گزینه Web را انتخاب نمایید.
پس از آن، باید نام وبسایت، آدرس وبسایت، کشور و منطقه زمانی را وارد کنید.
پس از وارد کردن این اطلاعات، بر روی دکمه Next کلیک کنید. سپس شرایط و خدمات Google Analytics به شما ارائه میشود که باید با آنها موافقت نمایید. بنابراین بر روی دکمه “I Agree” کلیک نمایید.
مرحله ۴: اکنون کد رهگیری Google Analytics به شما ارائه میشود. میتوانید این کد رهگیری را کپی کنید زیرا بسته به روش مورد استفاده، باید آن را در سایت وردپرس خود وارد کنید.
پیشنهاد میگردد زمانی که در حال نصب کد گوگل آنالیتیکس در وردپرس هستید، برگه مرورگر آنالیتیکس را باز بگذارید زیرا ممکن است لازم باشد دوباره آن را کپی کنید.
اکنون که یک حساب Google Analytics ایجاد کردهاید، اکنون نگاهی به نحوه نصب گوگل آنالیتیک در وردپرس میاندازیم.
آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس
چند روش جهت نصب گوگل آنالیتیک در وردپرس وجود دارد.
در این پست سه روش توضیح داده خواهد شد؛ که گزینه اول ساده ترین و آخرین روش، سخت ترین روش است. انتخاب روش بسته به نظر و نیاز شما دارد.
۱. آموزش نصب گوگل آنالیتیکس در وردپرس با استفاده از افزونه MonsterInsights
پلاگین MonsterInsights محبوب ترین افزونه Google Analytics برای وردپرس است.
بیش از ۱ میلیون وبسایت از آن استفاده میکنند. این روش تا کنون ساده ترین و بهترین راه نصب Google Analytics در وردپرس است (برای همه کاربران مبتدی تا پیشرفته).
MonsterInsights به دو صورت رایگان و پریمیوم ارائه میگردد. در این آموزش از نسخه رایگان MonsterInsights استفاده خواهیم کرد.
در صورت تمایل به استفاده از ویژگیهای پیشرفتهتر مانند ردیابی تجارت الکترونیک، ردیابی تبلیغات، ردیابی نویسنده و غیره، میتوانید از نسخه پریمیوم پلاگین MonsterInsights استفاده کنید. بنابراین باید نسبت به خرید این نسخه اقدام نمایید.
اولین مرحله نصب و فعال سازی افزونه MonsterInsights روی وردپرس است.
پس از فعال سازی افزونه یک مورد جدید با عنوان “Insights” به منوی مدیریت وردپرس شما اضافه میشود. با کلیک بر روی آن، مراحل تنظیم MonsterInsights را مشاهده مینمایید.
ابتدا از شما خواسته میشود که دسته بندی برای وبسایت خود (وبسایت تجاری، وبلاگ یا فروشگاه آنلاین) انتخاب کنید. گزینه مد نظر را انتخاب و سپس روی دکمه «Save and Continue» کلیک کنید.
در مرحله بعد، روی دکمه ” Connect MonsterInsights ” کلیک کنید.
در این مرحله پنجره ای باز میشود که باید اطلاعات اکانت گوگل خود را وارد نمایید. (برای ادامه وارد شده و یا یک حساب Google را انتخاب کنید.)
در مرحله بعد، از شما مجوز دسترسی MonsterInsights به حساب Google Analytics درخواست میشود. به MonsterInsights اجازه دسترسی به حساب Google Analytics داده و برای ادامه بر روی دکمه “َAllow” کلیک کنید.
مرحله آخر انتخاب پروفایل مورد نظر برای ردیابی و پیگیری است. برای ادامه باید وبسایت خود را انتخاب کرده و سپس بر روی دکمه ” Complete authentication ” کلیک کنید.
MonsterInsights همکنون Google Analytics را در وردپرس نصب خواهد کرد.
در ادامه تنظیمات وبسایت خود را انتخاب کنید.
تنظیمات پیشفرض برای بیشتر وبسایتها کار میکند. در صورت استفاده از افزونه لینک وابسته، باید مسیری را که برای پنهان کردن لینکهای وابسته استفاده می نمایید را اضافه کنید. این موضوع به شما امکان ردیابی پیوندهای وابسته را در Google Analytics میدهد.
برای ذخیره تنظیمات روی دکمه Save and Continue کلیک کنید. در مرحله بعد، MonsterInsights به شما افزودنیهایی که نیاز به پرداخت هزینه دارد را نشان میدهد که در صورت ارتقا به پریمیوم میتوانید به آنها دسترسی پیدا کنید. برای عبور از این مرحله میتوانید بر روی دکمه ” Save and Continue” کلیک کنید.
سپس از شما خواسته میشود افزونه WPForms را نصب کنید؛ که بهترین افزونه فرم تماس با وردپرس است. میتوانید آن را نصب نموده یا جهت عبور از این مرحله روی ” Skip this Step ” کلیک کنید.
همکنون Google Analytics روی وردپرس نصب شده است.
به یاد داشته باشید که مدت زمانی نیازی است تا Google Analytics آمار سایت را نمایش دهد.
بهترین قسمت درباره MonsterInsights این است که میتوانید گزارشهای Google Analytics خود را در داشبورد وردپرس مشاهده کنید. جهت مشاهده، با مراجعه به Insights قسمت Reports میتوانید گزارشی از دادههای Google Analytics را مشاهده نمایید.
البته پیشنهاد میشود در صورت امکان، کد رهگیری گوگل آنالیتیکس را خودتان به صورت دستی در سایت قرار دهید و گزارشات سایت خود را به صورت مستقیم از داشبود گوگل آنالیتیکس در سایت آن مشاهده کنید. بدین طریق، سایت شما با نصب پلاگینهای غیرضروری، سنگین نمیشود.
در اینجا تنها با استفاده از پلاگینی که در ادامه معرفی میکنیم، میتوانید به هدر و فوتر سایت خود دسترسی داشته باشید و کدهای رهگیری مورد نیاز خود را با استفاده از این پلاگین در سایت خود قرار دهید.
۲. پلاگین Insert Headers and Footers
ابتدا باید افزونه Insert Headers and Footers را روی وردپرس نصب و فعال کنید.
پس از نصب و فعال سازی، در صفحه تنظیمات پلاگین میبایست کد Google Analytics را (که در مرحله ۴ در همین مقاله توضیح داده شد و کپی کرده اید) در بخش هدرها قرار دهید.
فراموش نکنید که برای ذخیره تنظیمات، روی دکمه ذخیره تغییرات کلیک کنید. شما با موفقیت Google Analytics را در وردپرس خود نصب کرده اید
۳. Google Analytics را در قالب وردپرس نصب کنید.
این روش برای کاربران پیشرفته و آشنا به کدنویسی مناسب است. همچنین این روش تا حدودی غیرقابل اطمینان است زیرا اگر تغییر یا به روزرسانی روی قالب انجام شود، کد اضافه شده از بین خواهد رفت. بنابراین استفاده از این روش پیشنهاد نمیشود.
در صورت تمایل به استفاده از این روش، باید راهنمایی در مورد چگونگی کپی و چسباندن کد در WordPress مطالعه نمایید.
افزودن کد به فایل header.php
به سادگی فایل header.php را در تم یا قالب وردپرس خود ویرایش کرده و کدی را که در مرحله ۴ کپی کرده اید درست بعد از تگوارد نمایید. فراموش نکنید که تغییرات خود را ذخیره کرده و پرونده را دوباره روی میزبانی آپلود نمایید.
افزودن کد به فایل Functions
شما میتوانید کد رهگیری Google Analytics را به فایل Functions نیز در WordPress اضافه کنید. سپس کد رهگیری به صورت خودکار به هر صفحه در سایت وردپرس اضافه میشود. جهت انجام باید این کد را به فایل function.php تم وردپرس خود اضافه کنید.
اکنون که با موفقیت، وبسایت خود را به گوگل آنالیتیکس متصل کردهاید، با گذشت چندین روز میتواند آمار بازدید سایت خود را از طریق این پلتفرم مشاهده کنید.
البته این موضوع را نیز فراموش نکنید که وبسایت خود را به سرچ کنسول گوگل نیز متصل کنید. سرچ کنسول گوگل، ابزار قدرتمند دیگری است که توسط گوگل ارائه شده و شما را در بررسی سایت خود و مشکلات به وجود آمده کمک میکند. اگر از سایت وردپرسی استفاده میکنید، در این مقاله میتوانید نحوه ثبت سایت وردپرسی در سرچ کنسول گوگل را مطالعه کنید:
مشاهده گزارشها در وبسایت Google Analytics
Google Analytics قادر است گنجینهای از دادهها و اطلاعات جمع آوری شده از آمار سایت را در اختیار شما قرار دهد. با مراجعه به داشبورد Google Analytics خود میتوانید این دادهها را مشاهده کنید. گزارشهای ساخته شده توسط Google Analytics را در ستون سمت چپ مشاهده خواهید کرد.
هر بخش به قسمتهای مختلف تقسیم میشود. با کلیک روی یک تب امکان مشاهده گزینههای بیشتری فراهم خواهد بود.
Real time
این قسمت گزارشی لحظهایی و آنلاین از ترافیک سایت را نشان میدهد.
Audience
تب مخاطب گزارشهایی در خصوص کاربران به شما میدهد.
Acquisition
گزارشهای این قسمت مشخص می کند که کاربران شما از چه منبعی به سایت شما دسترسی یافته اند.
Behavior
گزارشهای این بخش مشخص می کند که کاربران پس از ورود به سایت شما چه کاری انجام میدهند.
Conversion
گزارشهای تبدیل نشان میدهد که شما در مقابل اهداف خود چقدر خوب عمل میکنید.
بهزه برداری از Google Analytics
Google Analytics ابزاری فوق العاده قدرتمند است که دارای چندین ویژگی عالی ست. برخی از این امکانات به سادگی قابل استفاده بوده و برخی دیگر نیاز به تنظیمات اضافی دارند.
برخی از منابعی که به شما کمک میکند تا از گزارشهای Google Analytics نهایت استفاده را ببرید، به شرح زیر است.
تعامل کاربران با WordPress را در Google Analytics پیگیری و بررسی کنید
مشتریان WooCommerce در Google Analytics را بررسی نمایید
پیوندهای خروجی در وردپرس را بررسی کنید
Google Analytics با Google Search Console (ابزار گوگل وب مستر سابق) بهتر کار میکند. این امکان به شما کمک میکند عملکرد سایت در نتایج صفحات جستجو را مشاهده نمایید.
یکی از مهمترین مسائلی که موجب بهبود گزارشات سایت شما میشود، خرید هاست پرسرعت است. با انتخاب هاست مناسب، سرعت بارگذاری سایت شما بیشتر خواهد شد و در نتیجه کاربران در زمان خیلی کمتری میتوانند پس از ورود به سایت، محتوای سایت شما را مشاهده کنند. پس همین الان با خرید هاست پرسرعت، شاهد نتایج بهتر و آمار بازدیدکنندگان بیشتری از سایت خود باشید.