فرناز شایانی 

اسفند 13, 1398

بررسی مالکیت دامنه و آزاد بودن آن

انتخاب نام دامنه اولین و مهم‌ترین گام برای ایجاد یک وب‌سایت است که باید با دقت بسیاری انجام شود. اکثر افراد به دنبال ثبت دامنه‌ای هستند که به دلخواه خودشان انتحاب می‌کنند، اما اگر دامنه مورد نظر ما را فرد دیگری پیش از ما ثبت کرده باشد باید چکار کنیم. بنابراین پیش از قطعی کردن نظر خود نسبت به یک نام، بهتر است اقدام به بررسی مالکیت دامنه و وضعیت آزاد بودن دامنه کنید.

موارد زیادی در انتخاب نام دامین مورد نظر وجود دارد. خوشبختانه روش‌هایی جهت بررسی آزاد بودن دامنه وجود دارد که در دسترس بودن آن را به راحتی و آنی بررسی می‌نماید. حتی اگر نام دامنه انتخابی شما آزاد نباشد می‌توانید آن را از مالک فعلی دامنه خریداری کرده یا نام دیگری مشابه با نام مورد نظرتان را انتخاب نمایید یا حتی یک نام انتخابی را با پسوند دامنه دیگری ثبت کنید.

 

توجه داشته باشید که به محض مشاهده آزاد بودن دامنه مورد علاقه خود، بدون فوت وقت آن را ثبت کنید، چرا که ممکن است شخص دیگری نیز به دنبال ثبت همین دامنه باشد. البته در سال‌های اخیر، پسوندهای متعددی ارائه شده که نام دامین خود را می‌توانید با هر یک از آن‌ها ثبت کنید. با مشاهده لیست تمام پسوندهای محبوب، انتخاب آسان‌تری داشته باشید:

پسوند دامنه com انواع پسوند دامنه

در این مقاله ما به این موضوع می‌پردازیم که چگونه می‌توان فهمید یک دامنه برای ثبت در دسترس و آزاد است یا خیر.

 

بررسی آزاد بودن دامنه

نام دامنه، آدرس مانند آدرس efixhost.com است که با استفاده از آن کاربران قادر خواهند بود وب‌سایت شما را در اینترنت پیدا نمایند. قسمت آخر مانند .com یا .net را Top-Level Domain((TLD می‌گویند و بخش قبلی آن را ” second-level domain ” می‌نامند که اغلب نام وب‌سایت یا تجارت شما است که در انتخاب آن آزاد بوده و می‌توانید هر نامی را با توجه به قوانین انتخاب نمایید. در نظر داشته باشید که کاراکترهایی نظیر فاصله، ” ” یا – را نمی‌توانید در نام دامنه استفاده کنید.

پس بهتر است هنگام انتخاب نام دامنه خود دقت نمایید زیرا نامی مناسب می‌تواند در شکل‌گیری برند شما کمک شایانی داشته ‌باشد.

با استفاده از پلتفرم بررسی آزاد بودن دامنه افیکس هاست، شما می‌توانید هر دامنه‌ای که مد نظر دارید جستجو کنید و متوجه شوید که آیا توسط شخص دیگری ثبت شده‌است یا خیر.

نحوه بررسی آزاد بودن دامنه در پلتفرم افیکس هاست:

به پلتفرم جستجوی دامنه مراجعه کنید.

نام دامنه همراه با پسوند دلخواه خود را وارد کرده و روی دکمه «جستجو» کلیک نمایید. در این مرحله مشخص خواهد شد که آیا قادر به ثبت دامنه مورد نظر خود هستید یا خیر.

بررسی آزاد بودن دامنه

در صورت آزاد بودن آن، پیغام «دامنه قابل ثبت است» مواجه خواهید شد.

بررسی آزاد بودن دامنه

 

در همین صفحه با کلیک بر «افزودن به سبد خرید» می‌توانید خیلی سریع به ثبت دامنه اقدام کنید:

ثبت دامنه

در صورت آزاد نبودن آن پیغام «قابل ثبت نیست» را مشاهده خواهید کرد و در نتیجه باید به فکر انتخاب نامی دیگر باشید که در ادامه در رسیدن به نام دامنه‌ای مناسب به شما کمک خواهیم کرد:

دامنه قابل ثبت نیست

اگر دامنه قبلا ثبت شده باشد چه باید کرد؟

گاهی اوقات ممکن است شما مایل به ثبت یک دامنه خاص باشید. اما متوجه می‌شوید که درحال حاضر توسط شخص دیگری ثبت شده و در حال استفاده می‌باشد. وقتی این اتفاق بیفتد، چند مسیر وجود دارد که می‌توانید طی کنید.
در برخی شرایط ممکن است شما هنوز هم بتوانید دامنه را خریداری کنید. اگر این‌گونه نباشد روش‌های مختلفی برای به‌دست آوردن دامنه مشابه و مناسب سایت شما وجود دارد. بنابراین می‌توانید روشی را متناسب با شرایط خود انتخاب نمایید.

 

۱. دامنه را از مالک فعلی آن خریداری کنید.

بعضی اوقات دامنه مورد نظر شما در دسترس نیست، اما در حال حاضر توسط مالک آن نیز استفاده نمی‌گردد. اصطلاحا به این دامنه “دامنه پارک‌شده” می‌گویند و در این شرایط ممکن است صاحب دامنه مایل به فروش آن باشد.
خوشبختانه فهمیدن این که چه کسی مالک دامنه است ساده می‌باشد. برای این‌کار بهترین گزینه بررسی مالکیت دامنه و بدست آوردن اطلاعات تماس وی و به طورکل جستجو دامنه از طریق WHOis.net یا سایت‌های whois مشابه است.

بررسی مالکیت دامنه

به این صورت که نام دامنه مورد نظر خود را وارد کنید و در اکثر موارد موتور جستجو اطلاعات صاحب دامنه و نحوه ارتباط با آن را در اختیارتان قرار می‌دهد.
اگر اطلاعات تماس مالک دامنه پارک‌شده را از این طریق بدست آوردید می‌توانید جهت واگذاری یا خرید دامنه وارد مذاکره شوید.

هنگامی که به توافق رسیدید، برای تکمیل فرآیند معامله از یک واسطه مانند شرکت‌های هاسیتنگ و ثبت دامنه استفاده کنید. از این طریق می‌توانید اطمینان حاصل کنید که روند واگذاری دامنه برای هردو طرف با اطمینان انجام می‌گردد.
لازم به ذکر است که در حال‌حاضر دراکثر مواقع امکان مشاهده اطلاعات whois به دلیل فعال بودن سرویس whois privacy وجود ندارد. سرویس whois privacy سرویسی است که از سوی برخی از رجیستررهای دامنه ارایه می‌‌شود.

صاحب دامنه با خرید این سرویس، از شرکت ثبت‌کننده دامنه می‌خواهد که اطلاعات اصلی دامنه را پنهان کرده و اطلاعات واسط را در WHOIS دامنه نمایش دهد. این اطلاعات شامل ایمیل، آدرس، شماره تماس و اطلاعات مالک دامنه می‌‌باشد، اطلاعات DNS دامنه همچنان نمایش داده خواهدشد. در این حالت زمانی که فردی بخواهد اطلاعات WHOIS دامنه را بدست آورد، تنها اطلاعات واسط را مشاهده می‌‌کند.

حال اگر فردی بخواهد از طریق اطلاعات WHOIS دامنه با مالک آن تماس بگیرید ایمیلی به صورت domain.tld@contactprivacy.com به او نمایش داده می‌‌شود و ایمیل ارسالی به آن برای ایمیلی که در اطلاعات واقعی دامنه ثبت شده است ارسال می‌‌گردد.

 

۲. یک نام دامنه دیگر انتخاب کنید.

اگر نمی‌توانید اطلاعات تماس مالک دامنه مورد نظرتان را بدست آورید یا مالک آن مایل به فروش نمی‌باشد می‌توانید نام دیگری را که مناسب تجارت یا مورد مد نظرتان می‌باشد انتخاب کنید.
درعوض می‌توانید لیست گزینه‌های ارائه شده توسط ابزار جستجوگر دامنه را بررسی نمایید و از آن ایده بگیرید و برای نام دامنه جایگزین خود استفاده نمایید. که می‌تواند باعث صرفه‌جویی در وقت شود و همچنین در اکثر مواقع می‌توانید نامی را که تقریباً شبیه به نام مد نظرتان می‌باشد به‌دست بیاورید.

البته روش‌های دیگری نیز برای یافتن نام دامنه جایگزین وجود دارد. به‌عنوان نمونه اگر در حال افتتاح یک کافه شکلات هستید ممکن است متوجه شوید که افراد اغلب عبارت “کافه شکلات” را به‌ همراه نام شهرشان جستجو می‌کنند. در نام دامنه می‌توانید نام شهر خود را با اصطلاح کافه شکلات ترکیب کنید.

 

۳. نام دامنه مورد نظرتان را با پسوند دیگری ثبت نمایید.

اگر دامنه مورد نظر شما قبلا توسط شخص دیگری گرفته شده‌است و نمی‌خواهید نام دیگری را انتخاب کنید این گزینه برای شما وجود دارد تا از TLD دیگری استفاده کنید. بیشتر افراد دامنه‌هایی را خریداری می‌کنند که به .com ختم می‌شوند، اما این تنها پسوند موجود در دنیا نمی‌باشد. البته غالب افراد هنگامی که می‌خواهند به وب‌سایتی مراجعه کنند، بطور غریزی در نام وب‌سایت پسوند com را درج می‌کنند.

اما گاهی اوقات استفاده از TLD دیگرمانند edu , gov و … برای دامنه انتخاب منطقی است. هنگام جستجوی TLDهای موجود در نظر بگیرید که چه پسوندی می‌تواند برای تجارت مورد نظر شما مفیدتر باشد. به‌عنوان مثال، اگر شغل شما در رابطه با جواهرات است و می‌خواهید یک وب‌سایت مرتبط با آن داشته‌باشید ثبت دامنه با پسوند .jewelry انتخاب بهتری است.

در گذشته پسوند‌های محدودی در اختیار کاربران بود و کاربران به اجبار از میان پسوند‌های .com ، .net ، org , biz ، info به همراه دامنه‌های کشوری، پسوندی را مناسب سایت خود انتخاب می‌نمودند. اما امروزه پسوندهای جدید در اختیار کاربران گذاشته شده‌‌است که با توجه به زمینه فعالیت خود می‌توانند از این پسوندهای جدید استفاده کنند. البته برخی از این پسوندها احتیاج به مدرک دارند تا اجازه ثبت دامنه را به شما بدهند اما به طورکلی بسیاری از آنها بدون مدرک رسمی قابل ثبت می‌باشند.

۴. تا انقضای نام دامنه ثبت‌شده مورد نظرتان منتظر بمانید.

اگر برای داشتن نام دامنه مورد نظرتان عجله ندارید گزینه دیگر انتظار برای انقضاء آن است. البته درصورتی که مالک دامنه مبلغی برای تمدید آن پرداخت نکرده‌باشد و دامنه آزاد گردد.
یکی از مواردی که دراین روش جالب نمی‌باشد این است که اکنون نیاز دارید سایت خود را طراحی و استفاده نمایید اما پس از ثبت دامنه لازم به تغییر نام دامنه می‌باشد اما در این شرایط باید برروی بازاریابی سایت مجددا کار کنید. انجام این کار می‌تواند یک فرایند وقت‌گیر باشد و می‌تواند در رتبه‌بندی و رنکینگ جستجوی سایت نیز تأثیر بگذارد. به‌خاطر داشته ‌باشید که بیشتر دامنه‌ها به‌صورت سالانه تمدید می‌شوند، اما برخی افراد ممکن است برای چندین سال دامنه (از یک تا ده سال) را خرید کنند.

نتیجه‌گیری

انتخاب نام دامنه یک تصمیم مهم است و می‌تواند همراه با مشکلاتی باشد. اما اگر نتوانستید دامنه مورد نظر خود را به‌دست آورید روش‌های زیادی برای یافتن یک جایگزین مناسب وجود دارد.
زمانی که نام دامنه مورد نظر شما در دسترس نیست، مراحلی را که می‌توانید انجام دهید به صورت زیر می‌باشند:

  • دامنه را از مالک فعلی آن خریداری کنید.
  • یک نام دامنه مشابه را در نظر بگیرید.
  • از TLD دیگری استفاده کنید.
  • صبر کنید تا دامنه منقضی شود.

فرناز شایانی 

كارشناس هاستينگ و ثبت دامنه، مسلط به زبان انگلیسی، علاقه‌مند به موضوعات مرتبط با IoT و شبکه.