فرناز شایانی 

بهمن 23, 1398

Google Lighthouse چیست و چه کاربردهایی دارد؟

بهینه سازی سرعت سایت،‌ یکی از مهم‌ترین مواردی است که پیش از راه اندازی سایت خود باید به آن فکر کرده باشید و همزمان با فعالیت‌های خود نیز سرعت مناسبی را برای آن حفظ نمایید. در این مقاله با ابزار جدید Google Lighthouse و امکانات آن در این راستا آشنا خواهیم شد.

گوگل طیف گسترده‌ای را از ابزارها ارائه داده است که می‌توانید از آن‌ها برای بهینه‌سازی وب‌سایت خود و حتی افزایش سرعت سایتتان استفاده کنید. Google Ads ،Google My Business و Merchant Center نمونه‌های خوبی از این مورد هستند. اما آنچه شاید کمتر درباره آن شنیده باشید Google Lighthouse است.

از آنجایی که سرعت سایت و عملکرد آن‌ها برای گوگل از اهمیت زیادی برخوردار است، ابزارهای زیادی را نیز برای کنترل این معیارها در دسترس همگان قرار داده‌است. پس قبل از بررسی سرعت سایت خود بهتر است که تمام نکات لازم را برای رسیدن به نتیجه مطلوب در نظر بگیرید. یکی از اصلی‌ترین اقداماتی که باید در نظر داشته باشید، هاست مناسب است.

در این راستا، افیکس هاست با ارائه پرسرعت‌ترین سرویس میزبانی خود، شما را در رسیدن به بهترین رتبه در نتایج گوگل یاری خواهد کرد. هم‌اکنون با خرید هاست پرسرعت، شاهد افزایش سرعت سایت خود و کیفیت عملکرد آن باشید:

خرید-هاست-پرسرعت-افزایش-سرعت-سایت-وردپرسی

این روزها انتظارات از سایت‌ها زیاد می‌باشد. نه تنها وب‌سایت شما از نظر طراحی باید مناسب به‌نظر برسد بلکه باید با سرعت خوبی بر روی دستگاه‌های متعدد بارگذاری شود. اگر در جهت بهینه‌سازی سایت خود در تلاش می‌باشید، Google Lighthouse ابزار توسعه قدرتمندی است که می‌تواند در این مسیر به شما کمک نماید و یکی از همان ابزارها می‌باشد که می‌تواند فاکتورهای مربوط به url را مورد آنالیز قرار دهد. در حقیقت هدف این ابزار رسیدگی به اپلیکیشن‌های تحت وب، عملکرد وب‌سایت، میزان دسترسی به وب‌سایت و سئو سایت می‌باشد.

 

Google Lighthouse (لایت هاوس گوگل) چیست؟

ابزاری است که به منظور کمک به توسعه‌دهندگان وب در جهت بهبود کیفیت صفحات سایت می‌باشد که سرعت لودینگ، دسترسی به سایت و سئو صفحات را بررسی می‌کند. این موارد بسیار مهم هستند، زیرا کیفیت هر صفحه عامل کمک کننده‌ای برای سئو وب‌سایت شما به شمار می‌آید. این ابزار در ابتدا با هدف تجزیه و تحلیل روند پیشرفت ایجاد وب اپلیکیشن در نظر گرفته‌شد به صورتی که گوگل عملکرد این ابزار را گسترش داد تا آن را برای طراحان وب در دسترس‌تر قرار دهد.

لایت هاوس گوگل آزمایشاتی را در مورد چگونگی لود صفحات در شرایط شبیه‌سازی‌شده انجام می‌دهد که به عنوان آنالیزگر شناخته می‌شود. این شرایط شبیه سازی‌شده شامل یک اتصال داده ضعیف، از بین رفتن بسته‌های داده و گلوگاه شبکه (throttling) در یک دستگاه با سرعت پایین می‌باشد.

هدف Google Lighthouse کمک به بهینه‌سازی سرعت بارگذاری و افزایش سرعت سایت شما است، بنابراین آزمایش شرایط نه چندان ایده‌آل یک آزمایش عالی در دنیای واقعی است که در جریان بهینه‌سازی سایت به شما کمک می‌نماید. Google Lighthouse ابزاری است که به کمک آن می‌توانید ایرادهای وب‌سایت خود را به راحتی پیدا کنید و برای رفع آن‌ها اقدامات لازم را انجام دهید. شما می‌توانید از این ابزار به عنوان یک پسوند ساده ” Google Chrome” با به همراه ” chrome Devtools ” استفاده کنید.

 

امتیازدهی Google Lighthouse

هنگامی که صفحات وب خود را از طریق لایت هاوس گوگل اسکن می‌نمایید، به پنج معیار مجزا امتیاز داده می‌شود. بیایید نگاهی مختصر به هرکدام از آن‌ها داشته باشیم.

عملکرد

عملکرد صفحات سایت شما مربوط به سرعت کلی لود آن است و این که کاربران به چه میزان قادر به تعامل با محتوای شما هستند. این عملکردها برای بهبود سئو سایت و همچنین چگونگی درک کاربران از سایت شما بسیار حیاتی است. سایت شما ممکن است پر از تصاویر زیبا و با کیفیت بالا باشد، اما اگر سرعت لود سایت شما پایین باشد، ممکن است بازدیدکننده حتی قبل از لود تصاویر، سایت شما را ترک نمایند.

گوگل به سایت‌‌های پرسرعت امتیاز می‌دهد و در نتایج جستجو، سایت‌های سریع را بالاتر از سایت‌های کندتر قرار می‌دهد. در واقع هر وب‌سایتی بتواند هماهنگی بیشتری با خواسته‌های گوگل برقرار کند رتبه بهتری را در صفحه نتایج گوگل (SERP) خواهد داشت و بیشتر در معرض دید مخاطبین نیز خواهد بود.

بررسی عملکرد سایت شامل چندین نکته است. به عنوان مثال، اولین بررسی برای First Meaningful Paint (FMP) است که با نمایش محتوای بصری صفحه شما اندازه‌گیری می‌شود. آنچه در اینجا دقیقاً مورد بررسی قرار می‌گیرد، زمان شروع بارگذاری صفحه و ارائه تصاویر بصری است.

گر چندین‌بار با ابزار Lighthouse سایت خود را بررسی کنید، احتمالاً تفاوت در نتایج را برای مؤلفه عملکرد مشاهده خواهید کرد. دلیل این امر این است که وب‌سایت همیشه به روشی متفاوت و با سرعتی متفاوت بارگیری می‌شود. بنابراین این امر کاملاً طبیعی است.

 

قابلیت دسترسی

آزمون قابل دسترس بودن، صفحات سایت را بررسی می‌کند تا مطمئن شود که هدر صفحه پابرجا است و ایجاد شده‌است. همچنین بررسی‌های اصلی را روی رنگ‌های موجود در سایت نیز انجام می‌دهد تا اطمینان حاصل شود که سایت به راحتی قابل خواندن است و اینکه آیا متن سایت می‌تواند برای یک کاربر کم بینا قابل تشخیص باشد یا خیر.

از آنجایی که امکان ندارد همه آزمایشات خودکار همه چیز را بررسی نمایند، لایت هاوس گوگل برخی موارد را در اختیار شما قرار می‌دهد تا به صورت دستی بررسی نمایید و مطمئن شوید سایت شما به صورت کامل در دسترس است.

در رتبه‌بندی دسترسی سایت خود، عناصر مختلفی مورد بررسی قرار گرفته و هر کدام امتیاز مختص خود را خواهند داشت. با این وجود،‌ تنها زمانی می‌توانید کل امتیاز دسترسی مناسب را کسب کنید که تمام معیارهای مورد نظر Google Lighthouse را در سایت خود رعایت کنید. اما اگر جزئی از این موارد را رعایت کرده باشید، به همان میزان نیز امتیاز کسب خواهید کرد.

برای ایجاد دسترسی مناسب به سایت خود با موارد مشخصی را در سایت خود رعایت کنید، از جمله این موارد، انتخاب Alt مناسب برای تصاویر، استفاده از زبان قابل فهم برای تمام کاربران و … می‌باشد.

 

امنیت

این آزمایش بیشتر از سایر آزمایشات تعمیم یافته و عمومی می‌باشد اما تمرکز بسیاری بر روی آسیب پذیری‌های امنیتی دارد. در واقع این تست به دنبال مواردی مانند خطاهای پشت صحنه هنگام لود صفحه‌ای می‌باشد که به کتابخانه‌های قدیمی یا لینک‌های نا امن مراجعه می‌کنند.

 

سئو

SEO (Search Engine Optimization) چیزی است که بسیاری از افراد از قبل با آن آشنا هستند. این آزمایش بررسی می‌نماید که صفحه وب شما توسط موتورهای جستجو به راحتی قابل یافتن باشد. این مورد شامل بررسی‌های مربوط به هدرهای H1 بر روی هر صفحه، تگ متای مناسب و غیره می‌باشد.

 

ده معیاری که ابزار Google Lighthouse درمورد سئو سایت بررسی می‌کند:

متا تگ Viewport
عنوان صفحه
توضیحات متا
پروتکل HTTP
متن توصیفی بر روی لینک‌ها
وضعیت پایش و ایندکس صفحه
ارزیابی Hreflang
ارزیابی rel=canonical
ارزیابی فونت وب‌سایت و متناسب بودن آن با دستگاه‌های موبایل
بررسی دسترسی پلاگین‌های مرورگر به صفحات سایت

گرچه استفاده کردن از این ابزار ضروری نیست ولی بر روی معیارهایی کار می‌کند که برای گوگل بسیار مهم است و اگر شما بتوانید از این ابزار و ده معیار مهم استفاده کنید قطعا رتبه سایت خود را به صورت چشمگیری افزایش داده‌اید.

 

progressive web app

اسکن (PWA) صفحات سایت را تست می‌کند تا اطمینان حاصل شود که صفحات به راحتی می‌توانند در دستگاه تلفن همراه کاربر دانلود شوند و به صورت آفلاین نیز در دسترس باشند. اگر وب‌سایت شما در منطقه‌ای از جهان با دسترسی ضعیف به اینترنت استفاده گردد، این ویژگی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار خواهد بود.

امتیاز بررسی‌های Progressive Web App شامل هر وبسایتی می‌شود که دارای ویژگی‌‌های معمول یک سایت باشد که به صورت آفلاین نیز در دسترس هستند. این بدان معنی است که وب‌سایت شما حداقل کارآیی لازم را دارد. این یک تحول مهم امروزه است زیرا اکثر فعالیت‌های کاربران از طریق دستگاه‌های تلفن همراه انجام می‌شود.

امتیاز PWA براساس یک چک لیست تعیین شده توسط گوگل تعیین می‌شود. این لیست شامل ۱۴ مورد است که باید در سایت شما رعایت شده باشد. Lighthouse به طور خودکار ۱۱ از ۱۴ امتیاز موجود در لیست را در حین کار بررسی می‌کند.

 

مزایای Google Lighthouse

هنگامی که قصد دارید عملکرد وب‌سایت خود را بر روی دستگاه‌های تلفن همراه بهینه کنید، همزمان با آن نیز عملکرد سایت شما در مرورگرهای دسکتاپ بهبود می‌یابد. کاربران به طور فزاینده‌ای از طریق دستگاه‌های تلفن همراه به سایت‌ها دسترسی پیدا می‌کنند، بنابراین مهم است که سایت شما تجربه‌ای سریع را برای بازدیدکنندگان‌تان ارائه دهد.

همچنین این توسعه‌ها قابلیت جستجو سایت را بسیار بهبود خواهد بخشید. اگر کسی از سایت شما بازدید نکند، فعالیت آنلاین شما چه فایده‌ای دارد؟ سایتی که عملکرد بهتری داشته باشد، از رتبه‌بندی بالاتر موتورهای جستجوگر برخوردار خواهد شد.

 

روش‌های استفاده از Google Lighthouse

۱. DevTools مرورگر کروم (Inspect) و رفتن به تب audits

 

۲. نصب افزونه Google Lighthouse روی مرورگر کروم

اگر اکستنشن آن را بر روی کروم نصب کرده‌اید، به صفحه مورد نظر سایت خود بروید، روی آیکون ابزار کلیک کرده و سپس بر روی “Generate report” کلیک کنید.
این دکمه، صفحه جدیدی را باز می‌کند کهاز این طریق وب‌سایت به روش‌های مختلفی بارگیری خواهد شد. بنابراین سایت نسبت به عناصر مختلف آن آزمایش می‌شود. Lighthouse پس از بارگیری صفحه، صفحه جدیدی را با گزارشات حاصل به نمایش درخواهد آورد.

 

۳. ابزارهای واسطه

همان گزارش Lighthouse را پردازش می‌کنند و گزارش‌هایی در قالب نمودار، ارسال پیام دوره‌ای و … می‌سازند. برای مثال با ابزار foo.software می‌توانید به صورت دائم گزارش زمان‌بندی شده از وب‌سایت داشته باشید و در صورت بروز هرگونه افت در عملکرد، اعلان‌های آن را دریافت کنید.

 

۴. از طریق خط فرمان یا اتصال به ماژول‌های برنامه‌نویسی شده

در این روش که مبتنی بر ماژول‌‌های برنامه‌نویسی‌شده است، مدیران و کارشناسان می‌توانند نظارت دائم و خودکار روی وبسایت داشته‌باشند یا گزارش‌های شخصی‌سازی شده دریافت کنند. برای اطلاعات بیشتر به صفحه گیت ‌هاب آن مراجعه کنید. می‌توانید از آن به عنوان یک برنامه افزودنی ساده Google chrome یا به همراه Chrome DevTools استفاده کنید. این مجموعه‌ای از ابزارهای توسعه‌دهنده وب است.

 

راه‌های استفاده از Google Lighthouse

Google Lighthouse به سه روش به بهبود عملکرد سایتتان کمک خواهد کرد:

برای آزمایش و پیدا کردن مشکلات و در نهایت بهبود سایت‌تان استفاده کنید. از طریق باز کردن Lighthouse در مرورگر کروم به راحتی می‌توانید چنین نظارت مفیدی بر سایت خود داشته باشید. کافی است که با استفاده از Lighthouse یک بررسی انجام داده و مسیر خود را از طریق بازخوردهای دریافتی ادامه داده و یا اصلاح کنید.

به منظور بررسی بروزرسانی‌ها به صورت دستی استفاده کنید. هنگامی که کد جدیدی به یک سرور تست فرستاده می‌شود، یک صفحه آزمایشی در کروم باز کرده و از طریق lighthouse یک تست انجام دهید تا متوجه شوید که چگونه تغییرات در سایت شما قبل از اعمال نهایی، عمل خواهند کرد.

در نهایت یک کسب و کار اینترنتی می‌تواند بررسی‌های Lighthouse خود را خودکار نماید. علاوه بر قابلیت افزودن آن به مرورگر گوگل کروم، این ابزار به صورت یک فایل Node.js نیز در دسترس است. این یعنی که می‌توان آن را به عنوان یک ابزار وب به صورت مستمر و خودکار مورد استفاده قرار داد. به طوری که با هر بار بروزرسانی کد منبع سایت شما، این ابزار آن را برای نحوه عملکرد مورد بررسی قرار می‌دهد. با این ابزار شما از کدهایی که باعث کندی سایت می‌شوند، آگاه می‌شوید و از استفاده آن‌ها خودداری می‌کنید.

اگر شما هم دارای یک وب‌سایت می باشید و می‌خواهید وب سایت خود را از هر لحاظ مورد بررسی قرار دهید پیشنهاد ما به شما این است که علاوه بر خرید هاست پرسرعت، اجاره دهید ابزار Google Lighthouse برای شما یک گزارش روزانه رایگان آماده کند. از این طریق شما می‌توانید تمام جزئیاتی که می‌خواهید بر روی آن کار کنید را با قسمت‌هایی که وضعیت مناسب‌تری دارند همزمان با هم مشاهده کنید.

یک هاست پرسرعت وردپرس نیز به شما کمک خواهد کرد تا افزایش سرعت سایت وردپرسی خود را در طی کوتاه‌ترین زمان شاهد باشید. هم‌اکنون با خرید هاست وردپرس پرسرعت، رتبه سایت خود را بالا برده و نتیجه مطلوب آن را در Google Lighthouse بررسی نمایید.

خرید هاست وردپرس

فرناز شایانی 

كارشناس هاستينگ و ثبت دامنه، مسلط به زبان انگلیسی، علاقه‌مند به موضوعات مرتبط با IoT و شبکه.