فرناز شایانی 

خرداد 31, 1399

بررسی مالکیت دامنه (نحوه whois گرفتن از دامین)

ثبت و خرید دامنه و یا حتی بررسی مالکیت دامنه، اولین گام در داشتن یک وب‌سایت است. دامنه یا دامین، آدرس اینترنتی منحصر به فرد شما در اینترنت است که کاربران از طریق آن شما و سایت شما را می‌یابند. بنابراین نام دامنه آدرسی منحصر به فرد است که تنها توسط یک شخص قابل خرید خواهد بود. حال شما مدت زمان زیادی برای یافتن نام دامنه دلخواه صرف نموده‌اید.

اما وقتی می‌خواهید نام دامنه دلخواه را به نام خود ثبت کنید، متوجه می‌شوید که کسی قبلاً آن را ثبت کرده است. قبل از این که انتخاب خود را کنار بگذارید و کل روند را دوباره از ابتدا شروع کنید، بدانید که هنوز هم می‌توان امیدوار بود و راه‌هایی برای بدست آوردن نام دامنه مد ‌‌نظر وجود دارد. زیرا دامنه‌های ثبت شده نیز گاها در دسترس خواهند بود؛ اگر به مالک فعلی آن دسترسی پیدا کنید.

 

افراد به دلایل مختلفی روی نام دامنه سرمایه گذاری می‌کنند. گاهی اوقات علت ثبت دامنه برای یک وب‌سایت است. گاهی اوقات هدف صرفاً سرمایه گذاری است. همچنین ممکن است ایده، راه اندازی یک وب‌سایت باشد که یا هرگز به نتیجه نرسد، یا با گذشت زمان مالک، دامنه را فراموش کند.

در صورتی که به ثبت دامنه‌ایی علاقه مندید و دامنه وب‌سایت فعال ندارد، ممکن است مالک دامنه با شنیدن پیشنهاد شما در خصوص خرید دامنه موافقت نماید. حتی اگر مالک در حال حاضر از نام دامنه استفاده می‌کند، هنوز نیز فرصتی جهت مذاکره و پیشنهاد ثبت دامنه وجود دارد. در هر دو مورد، شما باید پیش بینی کنید که هزینه بیشتری برای خرید دامنه در این حالت نسبت به زمانی که دامنه آزاد است، پرداخت نمایید.

اما اگر واقعاً نام آن دامنه مد‌نظر شما است، ارزش دارد که شانس خود را جهت پیدا کردن مالکیت دامنه و خرید دامنه امتحان کنید.

 

بررسی مالکیت دامنه

قبل از اینکه بدانید که خرید دامنه امکان پذیر است، باید نسبت به پیدا کردن مالکیت دامنه اقدام نمایید. کارهای مورد نیاز به چند فاکتور بستگی دارد. اما حداقل انجام سه مورد زیر نیاز است.

 

مرحله اول: مراجعه به وب‌سایت

در مواردی که مالک، دامنه را برای سرمایه گذاری خریداری کرده است، تماس با شما را آسان می‌کند. بنابراین با مشاهده وب‌سایت شروع کنید تا ببینید چه اطلاعاتی نشان داده می‌شود.

در سایت ممکن است با جملاتی همچون «دامنه برای فروش» روبرو شوید و سایت شامل اطلاعات تماس یا فرم دیگری جهت خرید باشد که می‌توانید آن را پر کنید. یا در مواردی که دامنه در حال استفاده فعال است، می‌توانید برای بررسی مالکیت دامنه صفحه «تماس با ما» یا صفحه «درباره ما» وب‌سایت مشاهده کنید. اگر به اندازه کافی خوش شانس باشید که مالک دامنه را بیابید، می‌توانید دو مرحله بعدی را پشت سر بگذارید.

 

مرحله دوم: بررسی هویز دامنه

هر بار که شخصی نام دامنه‌ایی ثبت می‌کند، ثبت کننده دامنه اطلاعات تماسی از کاربر دریافت می‌کند. در بعضی موارد، این اطلاعات به فهرست WHOIS ارسال می‌شوند، به طوری که سابقه‌ایی از هر وب‌سایت به صورت آنلاین ضبط می‌شود. بنابراین بررسی هویز دامنه گام بعدی است.

 

نحوه whois گرفتن از دامین

برای بررسی و پیدا کردن مالکیت دامنه و به طور کلی بررسی هویز دامنه، سایت‌هایی مانند سایت‌های زیر وجود دارد:

Whois.com

Who.is

Nic.ir مناسب برای دامنه آی آر

 

مشاهده اطلاعات Whois دامین

نام دامنه مورد نظر خود را وارد کنید و کل صفحه whois را برای پیدا کردن مالکیت دامنه مشاهده نمایید. در مواردی، بررسی هویز دامنه ممکن است حاوی اطلاعات تماس مالک باشد. اگر چنین است، می‌توانید از مرحله بعد عبور کنید.

Whois دامنه همیشه حداقل ثبت کننده دامنه یا رجیسترار (registrar) و تاریخ انقضا دامنه را مشخص می‌نماید. دانستن تاریخ انقضا مشخص می‌کند که دامنه منقضی شده است یا خیر و در صورت انقضا و عدم تمدید دامنه توسط مالکش، احتمال خرید دامنه با هزینه کمتر فراهم شود. همچنین دانستن رجیسترار دامنه شما را قادر می‌سازد که قدم بعدی را بردارید.

 

مرحله سوم: تماس با رجیسترار (registrar) یا ثبت کننده دامنه

بسیاری از رجیسترار‌های دامنه سرویس whois privacy یا ID shield ارائه می‌دهند؛ که از مشاهده اطلاعات Whois دامین جلوگیری می‌نماید. با توجه به این ویژگی و قوانین GDPR، استفاده از WHOIS همواره راهی مطمئن برای بررسی مالکیت دامنه نیست. این بدان معناست که در بسیاری موارد، شما قادر نخواهید بود از whois برای پیدا کردن مالکیت دامنه استفاده نمایید. اما می‌توانید متوجه شوید که دامنه توسط چه کسانی ثبت شده است.

به وب‌سایت ثبات یا رجیسترار دامنه مراجعه کنید. آدرس سایت registrar معمولا با بررسی هویز دامنه یافت می‌شود، در غیر این صورت می‌توانید نام ثبت کننده را در گوگل جستجو نمایید. سپس اطلاعات تماس آن‌ها را بیابید. با رجیسترار یا ثبت کننده دامنه تماس گرفته و یا یک ایمیل به آن‌ها ارسال نمایید و به آن‌ها اطلاع دهید که تمایل به خرید دامنه مد‌نظر داشته و درخواست نمایید که اطلاعات شما را به اطلاع مالک برسانند.

ثبت کننده، اطلاعات تماس مالک را در اختیار دارد و می‌تواند بدون نقض هرگونه نگرانی درباره حریم خصوصی، درخواست شما را با مالک به اشتراک بگذارد. حال در ادامه ۳ روش زیر را مدنظر قرار دهید:

 

۱. با مالک دامنه تماس بگیرید.

در صورتی که با استفاده از موارد فوق موفق به پیدا کردن مالکیت دامنه شدید، با مکاتبه یا ارسال ایمیل به مالک اعلام نمایید که علاقه‌مند به خرید دامنه هستید. ممکن است ایمیل ارسالی شما اسپم به نظر برسد، برای جلوگیری از این موضوع، مطمئن شوید که ایمیل شما جدیت و حرفه ای بودن را منتقل می‌کند. اگر یک آدرس ایمیل حرفه ای به نام دامنه خود دارید، از یک حساب yahoo مناسب تر به نظر می‌رسد. اگر اینطور نیست، حداقل از یک اکانت gmail جهت ارسال ایمیل استفاده نمایید.

اطمینان حاصل کنید که ایمیل شما شامل موارد زیر است:

اطلاعات تماس شما، هم ایمیل و شماره تماس در متن ایمیل موجود باشد. بنابراین انتخاب روش ارتباط برای مالک خواهد بود.

مشخص نمایید که شما مایل به پرداخت برای دامنه هستید – ممکن است شما هنوز پیشنهاد خاصی نداشته باشید (در این صورت می‌توانید مبلغی بیشتر از آن‌چه مد‌نظر دارید پیشنهاد دهید) در این صورت ایمیل شما یک ایمیل واقعی و تجاری به نظر رسیده و مالک را مایل به پاسخ‌گویی می‌کند.

استفاده از موردی که شما را یک شخصیت حقوقی یا حقیقی واقعی نشان دهد بسیار اهمیت دارد، در این صورت می‌توانید آدرس وب‌سایت شخصی یا LinkedIn خود را در متن ایمیل ذکر نمایید.

افراد معمولا ایمیل‌های اسپم و هرزنامه زیادی دریافت می‌کنند، بنابراین برای آن که شانس پاسخ دهی به ایمیل شما بالاتر رود باید در انجام موارد فوق و نشان دادن واقعی بودن و علاقه خود تلاش نمایید.

 

۲. استخدام یک کارگزار دامنه

اگر تا این مرحله امکان پیدا کردن مالکیت دامنه را نداشته‌اید و یا مالک را یافته‌اید و برای انجام روند پیشنهاد نیاز به کمک دارید، به سراغ استخدام یک کارگزار دامنه بروید.

اگر در خرید نام دامنه بی تجربه هستید، این سایت‌ها به شما در یافتن قیمت و فرد مناسب برای تماس و اطمینان از خرید و فروش دامنه، کمک می‌کنند. در دنیای معاملات آنلاین کلاهبرداران زیادی وجود دارد، و این سایت‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا از مواردی که در صنعت نام دامنه وجود دارد استفاده کنید.

 

 

۳. یک نام دامنه جدید در نظر بگیرید.

ممکن است با وجود تمامی ‌تلاش‌ها و مراحل گفته شده، مالک فعلی نام دامنه مد‌نظر به طور کلی تمایل به فروش دامنه نداشته و یا با قیمت پیشنهادی شما موافقت ننماید. در این حالت چاره ایی بجز صرف نظر کردن از دامنه مد‌نظر نیست و باید نام دیگری انتخاب نمایید.

پسوندهای مختلف نام دامنه را در نظر بگیرید – اگر دامنه .com ثبت شده باشد، ممکن است هنوز پسوند‌‌های .ir یا .co در دسترس و قابل ثبت باشد. به دنبال نام‌ها و پسوند‌‌های جدید باشید و هم این امر شما را در رساندن به نام دامنه مناسب کمک می‌کند.

یافتن یک نام دامنه خوب که قبلاً ثبت نشده است، دشوار است. وب‌سایت‌های زیادی در دنیای اینترنت وجود دارند که پیش از این دامنه‌ها ثبت کرده‌اند. اما شما هنوز هم می‌توانید دامنه مورد نظر خود را بخرید. و در صورت عدم موفقیت در خرید دامنه، کمی‌خلاقیت یا انعطاف پذیری به شما کمک می‌کند تا دامنه مناسب را پیدا کنید.

پس همین الان نام دامنه مورد نظر خود را جستجو کنید تا از آزاد بودن آن مطمئن شوید و به محض اطلاع از آزاد بودن آن، مراحل ثبت دامنه خود را طی کنید:

بررسی مالکیت دامنه و ثبت دامین

فرناز شایانی 

كارشناس هاستينگ و ثبت دامنه، مسلط به زبان انگلیسی، علاقه‌مند به موضوعات مرتبط با IoT و شبکه.