راضیه عبداللهی 

مهر 25, 1401

CDN چیست؟ و چرا باید از سی دی ان استفاده کرد؟

زمانی که کاربر به سایتی متصل می‌شود، فاصله فیزیکی بین کاربر و سرور بر زمان نمایش محتوا تاثیر می‌گذارد. جهت کاهش زمان دریافت داده‌ها و نمایش محتوا برای کاربر می‌بایست از CDN استفاده نمود. احتمالا این سوال به ذهنتان خطور می‌کند که «cdn چیست؟»، باید بگوییم که شبکه تحویل محتوا یا همان CDN، نوعی سیستم کش است که کپی‌های موقتی از فایل‌های سایت را در نزدیک‌ترین سرور پروکسی به کاربر ذخیره می‌کند، در نتیجه سرعت بارگذاری صفحه را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. علاوه بر این با استفاده از سی‌دی‌ان یا شبکه توزیع محتوا می‌توان مشکل قطعی اینترنت را حل کرد و در این زمان که اختلالات اینترنت و قطعی دسترسی ایرانیان به اینترنت جهانی پیش آمده است، سایت خود را در دسترس تمام کاربران حتی در خارج از ایران قرار داد.

اگر به آشنایی با CDN و نحوه عملکرد آن علاقه دارید تا انتهای مقاله همراه ما باشید. زیرا در ادامه توضیح می‌دهیم که سرویس cdn چیست، چگونه کار می‌کند، مزایای آن چیست و اصلا چرا باید از سی‌دی‌ان استفاده کرد.

 

شبکه توزیع محتوا (CDN) چیست؟

به گروهی از سرورهای قرار گرفته در لوکیشن‌های جغرافیایی متفاوتی در سراسر جهان که امکان تحویل سریع محتوای سایت را فراهم می‌سازند، سی دی ان یا همان شبکه تحویل محتوا گفته می‌شود.

CDN مخفف عبارت content delivery network می‌باشد که به عنوان شبکه توزیع محتوا نیز شناخته می‌شود.

سی دی ان انتقال سریع داده‌های مورد نیاز برای بارگیری محتوای اینترنتی مانند شیوه نامه‌ها، صفحات HTML، فایل‌های جاوا اسکریپت، تصاویر و ویدیوها را ممکن می‌سازد. استفاده از سرویس‌های CDN روز به روز در حال افزایش است. به طوری که سایت‌های بزرگی مانند فیس بوک، آمازون و نتفلیکس، ترافیک سایت خود را از طریق CDN‌ها دریافت می‌نمایند.

توجه داشته باشید که اگر CDN به درستی پیکربندی شود، احتمالا از سایت در برابر برخی از حملات مخرب مانند حملات DDOS نیز محافظت می‌کند.

برای درک بهتر مفهوم CDN به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید صاحب یک فروشگاه آنلاین در ایران هستید اما سایتتان و تمام فایل‌های آن بر روی سرور مجازی آلمان میزبانی می‌شود.

بدون CDN، اگر کاربری بخواهد از استرالیا وارد سایت شود، سرعت لود صفحه برای وی بسیار کند خواهد بود. زیرا فاصله جغرافیایی کاربر سایت و سرور اصلی بسیار زیاد است.

استفاده از CDN سرعت بارگذاری صفحه را افزایش می‌دهد. با استفاده از سیستم توزیع محتوا، زمانی که کاربر مستقر در استرالیا می‌خواهد وارد سایت شود، مرورگر از طریق سرورهای لبه، CDN یا نقاط حضوری که در سراسر جهان پخش شده‌اند، در نزدیک‌ترین مکان به لوکیشن کاربر (در این مثال استرالیا) داده‌ها را بازیابی می‌کند.

اتصال به سرور CDN نزدیک به مکان کاربر، فاصله وی و سرور را کاهش می‌دهد. در نتیجه سرعت تحویل محتوا بهبود می‌یابد.

سرور لبه (Edge Server) چیست؟

منظور از سرور لبه (edge server) نقطه اتصال بین شبکه‌های مجزا از یکدیگر می‌باشد. کار اصلی این نوع سرورها در CDN، ذخیره محتوا در نزدیک‌ترین مکان ممکن (نزدیک‌ترین سرور) به لوکیشن کاربر می‌باشد.

سرور مبدا (Orgin Server) چیست؟

هدف اصلی سرور مبدا یا همان origin server، پردازش و پاسخ به درخواست‌های ارسالی از سمت کاربران در تمام نقاط دنیا است. در واقع سرور هدف به منظور ارتباط با سرور لبه یا سرور کشینگ ایجاد شده است. سرور مبدا کامپیوتری است که به عنوان هسته‌ی مرکزی عمل کرده و به منظور دریافت و پردازش کردن درخواست‌های دریافتی از سمت اینترنت در نظر گرفته شده است. سرور مبدا وظیفه‌ی ارائه‌ی محتوای وبسایت‌ها را بر عهده داشته و تا زمانی که ترافیک مصرفی از میزان ترافیک قانونی تجاوز نکرده موجب کندی سرور نشود، این فعالیت بصورت منظم انجام خواهد شد.

آیا CDN همان هاست است؟

حال که دانستید سرور cdn چیست، بهتر متوجه تفاوت سی دی ان با هاست خواهید شد.

هاست بستری را برای میزبانی سایت فراهم می‌کند. این در حالیست که CDN سایت و محتوا را میزبانی نمی‌کند و نمی‌تواند جایگزین هاست باشد. در واقع CDN، پروکسی‌ها را برای توزیع موثرتر محتوای سایت فراهم می‌سازد و با کش کردن محتوا در شبکه، عملکرد سایت را بهبود می‌بخشد و پهنای باند را کاهش می‌دهد.

کاربردهای CDN چیست؟

پس از اینکه متوجه شدید خدمات CDN چیست، زمان آن رسیده است که با کاربردهای سی‌دی‌ان نیز آشنا شوید. یکی از مهم‌ترین کاربردهای شبکه تحویل محتوا (CDN)، افزایش سرعت سایت به خصوص برای کاربران بین المللی است. از دیگر کاربردهای سی دی ان می‌توان به افزایش امنیت سایت، کاهش پهنای باند مصرفی و بهینه سازی سئو اشاره کرد.

کاربرد-CDN

سی‌دی‌ان چگونه کار می‌کند؟

پس از اینکه گفتیم سی دی ان چیست، می‌توانیم به نحوه کار آن بپردازیم. در اصل، CDN شبکه‌ای از سرورها است که به منظور ارائه محتوا با سرعت بالا، ارزان، قابل اعتماد و ایمن به هم مرتبط شده‌اند. CDN جهت افزایش سرعت و بهبود اتصال، سرورها را در نقاط تبادل بین شبکه‌های مختلف قرار می‌دهد.

منظور از نقاط تبادل اینترنتی (IXP)، لوکیشن‌های اولیه‌ای است که ارائه‌دهندگان مختلف اینترنت جهت دسترسی یکدیگر به ترافیک موجود در شبکه‌های گوناگون‌شان، به یکدیگر متصل می‌شوند. ارائه‌دهنده CDN با اتصال به این لوکیشن‌ها می‌تواند هزینه‌ و زمان انتقال داده‌ها را از طریق افزایش سرعت به صورت چشمگیری کاهش دهد.

CDN علاوه بر قرار دادن سرورها در IXP ها، انتقال اطلاعات مشتری/سرور را نیز بهینه سازی می‌کند. در واقع سی‌دی‌ان‌، دیتاسنترها را در مکان‌های استراتژیک در سراسر جهان قرار می‌دهند و به منظور مصون ماندن از انواع خرابی‌ها و ازدحام اینترنت طراحی شده‌اند.

از مطالب ذکر شده می‌توان نتیجه گرفت که یکی از مزایای استفاده از CDN، افزایش امنیت می‌باشد.

CDN چه تاثیری بر روی سرعت لود سایت دارد؟

هنگامی که محتوا با استفاده از نزدیکترین سرور CDN، به بازدیدکنندگان سایت ارائه می‌شود، سرعت لود صفحه برای آنها به شدت افزایش می‌یابد. از آنجا که انتظار برای هیچکس خوشایند نیست، در صورت تاخیر در بارگذاری کاربران سایت را ترک می‌کنند. استفاده از سیستم تحویل محتوا سبب کاهش نرخ پرش می‌شود. در نتیجه افراد زمان بیشتری در سایت می‌مانند.

معمولا به دلایل زیر بین اتصال کاربر به سایت و نمایش صفحه وب تاخیر روی می‌دهد:

  • نوع انتقال اطلاعات، برای مثال استفاده از شبکه فیبر نوری یا کابل‌های کواکسیال.
  • تاخیر در خواندن فایل‌ها به علت مسدود شدن فضای ذخیره سازی.
  • انتشار یا سرعت انتقال اطلاعات از یک گره به گره دیگر.
  • تاخیر در پردازش اطلاعات از وب سرور.

بسیاری از این مشکلات را می‌توان از طریق CDN برطرف کرد یا کاهش داد. با اجرای چندین استراتژی برای بهینه سازی سایت، سرعت و عملکرد آن نیز تغییر می‌یابد.

CDN چگونه به آپ و در دسترس بودن سایت کمک می‌کند؟

آپتایم (Uptime) یا همان میزان در دسترس بودن سایت، مؤلفه‌ایی ضروری برای تمام سایت‌ها است. از طرفی ترافیک زیاد، خرابی‌ها و مشکلات سخت‌افزاری، حملات DDOS و … عملکرد و دسترسی به سایت را مختل می‌کنند. خوشبختانه به دلیل ماهیت توزیع شده آنها، با استفاده از CDN می‌توان ترافیک بیشتری را مدیریت نمود و مشکلات سخت‌افزاری و امنیتی را کاهش داد. تمامی این اقدامات سبب عملکرد بهتر سایت، جلوگیری از قطع شدن سایت و در نتیجه افزایش آپتایم آن می‌شود.

بهترین سرویس CDN را از کجا تهیه کنیم؟

هر ارائه دهنده CDN، خدمات مختلفی با ویژگی‌ها و مزایای متفاوتی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. برخی از ارائه دهندگان CDN، خدمات را به صورت رایگان ارائه می‌دهند. در حالی که برخی دیگر با توجه به نوع خدماتی که ارائه می‌دهند، هزینه دریافت می‌نمایند. خبر خوب این است که ما در efixhost خدمات CDN را تا زمان اتمام محدودیت‌ها و اختلالات اینترنت به صورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار می‌دهیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره CDN رایگان افیکس هاست و نحوه دریافت آن کلیک کنید.

چه کسی به CDN نیاز دارد؟

هر فردی که بداند در آن واحد بیش از یک کاربر برای ورود به سایت یا اپلیکیشن تلفن همراه وی درخواست می‌دهد، می‌تواند از CDN استفاده نماید. به خصوص سایت‌های بزرگ و پر بازدید با کاربران مختلف از سراسر جهان می‌بایست از سی‌دی‌ان استفاده نمایند. برخی از مزایای استفاده از cdn برای سایت یا اپلیکیشن گوشی عبارتند از:

  • کاهش هزینه‌های زیرساخت به علت کاهش حجم ترافیک
  • سرعت لود بالا و در نتیجه کاهش چشمگیر زمان لود
  • مقیاس پذیری هنگام ورود حجم بسیار زیاد ترافیک
  • حفظ آپتایم و در نتیجه عملکرد بهتر سایت

چه-کسی-به-CDN-نیاز-دارد

CDN در سئو چه تاثیراتی دارد؟

این حقیقتی واضح است که سیستم توزیع محتوا در سئو نقش بسزایی را ایفا می‌کند. در واقع از آنجایی که CDN، سرعت و عملکرد سایت را بهبود می‌بخشد؛ می‌تواند بهینه سازی موتور جستجو را نیز بهبود بخشد. اولویت خزنده‌های گوگل، سایت‌هایی است که سریع بارگیری می‌شوند. بنابراین هر چه خزنده‌های گوگل بیشتر یک سایت را بررسی نمایند، به همان میزان نیز محتوا و تغییرات سریع‌تر ایندکس می‌شوند.

به علاوه با CDN، امکان فعال‌سازی اتصال ایمن HTTPS فراهم می‌شود. همچنین می‌توان از پروتکل جدید HTTP/2 برای بالا بردن سرعت و uptime سایت استفاده نمود. از دیگر تاثیرات CDN در سئو کاهش زمان لازم بین درخواست تا تحویل داده، مقیاس پذیری، بارگذاری سریع‌تر، بهینه سازی تصاویر، بهینه سازی session، کاهش تاخیر و از همه مهم‌تر افزایش امنیت می‌باشد.

یکی دیگر از تاثیرات مهم سی‌دی‌ان در SEO این است که آنها با بکارگیری الگوریتم‌های کش و هدرهای کنونیکال، مانع محتوای تکراری می‌شوند.

تفاوت هاست ابری و CDN چیست؟

هاست ابری یک سرویس ابری میزبانی وب است که امکان سفارشی‌سازی هاست در آن وجود دارد. در واقع، به میزان نیاز خود می‌توانید منابع هاست ابری خود را انتخاب و خریداری نمایید. در واقع این سیستم به صورت کامل امکان مقیاس‌پذیری دارد و به میزان نیاز خود می‌توانید منابع را از جمله RAM، CPU و فضا افزایش و ارتقا دهید.

سرویس هاست ابری معمولا بصورت Pay As You Go ارائه می‌شود. به این معنی که به میزان مصرف خود، پرداخت خواهید کرد. در این شرایط هاست ابری را با قیمت کمتری می‌توان خریداری کرد.

در سیستم هاست ابری از تکنولوژی کلاسترینگ استفاده می‌شود. توسط این تکنولوژی، محتوای سایت به صورت همزمان در چندین سرور میزبانی شده تا در صورتی که کابران سایت درخواست خود را برای بازدید از سایت ارسال کردند، محتوا به سرعت برای وی بارگیری شود. در این شرایط، میزان بار بر روی سرورها تقسیم و کنترل شده و سایت بصورت پایدار با آپتایم ۹۹ درصد به فعالیت خود ادامه خواهد داده و با داون تایم کمتری مواجه خواهد بود.

اما در مقایسه‌ی هاست ابری با CDN یا همان سیستم تحویل محتوا باید گفت که این دو سرویس کاملا از یکدیگر مجزا هستند. هاست ابری به عنوان سرویس میزبانی عمل می‌کند و CDN برای در دسترس بودن محتوا در هر نقطه‌ای از جهان ایجاد شده است.

سی‌دی‌ان در کل جهان با اصطلاح لود بالانسینگ (Load Balancing) شناخته شده که البته وظیفه‌ی آن لود بالانسینگ نیست. CDN به منظور توزیع محتوا در کمترین زمان ممکن ایجاد شده است. در واقع یک سی‌دی‌ان، محتوای استاتیک وبسایت‌ها را از نزدیک‌ترین سرور به لوکیشن کاربر نمایش می‌دهد. محتوای دینامیک و پروسه‌های دیتابیس نیر در سرورهای میزبانی فراخوانی می‌شوند.

جالب است بدانید بعضی از CDNها از سیستم کشینگ قوی برخوردار بوده و با لود بخش زیادی از محتوای سایت از طریق سرورهای کشینگ خود، باعث توزیع بار شده و لود سرور را تا حد زیادی پایین می‌آورند. سی‌دی‌ان‌ها با این تکنولوژی می‌توانند بسیاری از حملات را نیز دفع کنند.

سرویس CDN علاوه بر کمک به در دسترس بودن همیشگی محتوا، شبکه‌ای ایمن و پرسرعت برای تسهیل عبور دیتا می‌باشد.

شما برای میزبانی کردن سایت یا اپلیکیشن خود یک هاست ابری خریداری می‌کنید و برای در دسترس قرار گرفتن همیشگی و افزایش آپتایم وبسایت آن را به یک سی‌دی‌ان متصل می‌کنید.

سیستمی که افیکس هاست نیز آن را اخیرا ایجاد کرده است، یک CDN اختصاصی است که راه حلی برای اختلالات امروزه اینترنت بوده و وبسایت یا اپلیکیشن شما را که بر روی هاست یا سرور خارج میزبانی می‌شود در دسترس کاربران ایران نیز قرار می‌دهد.

 

مشهورترین CDN جهان – کلود فلیر (CloudFlare)

سرویس‌های سی‌دی‌ان زمان‌های بسیاری‌ست که ایجاد شده و در دسترس همگان قرار گرفته است. اولین و مشهورترین CDN جهان مربوط به شرکت کلودفلیر می‌باشد. این شرکت آمریکایی در سال ۲۰۱۰ تاسیس شد و خدمات سی‌دی‌ان خود را به صورت رایگان در اختیار تمام کاربران در جهان قرار داد. 

ایرانیان بسیاری نیز تاکنون از سی‌دی‌ان کلودفلیر استفاده کرده‌اند اما در شرایط فعلی ایران نیز و به دلیل اختلالات اخیر ایجاد شده در وضعیت اینترنت و کاهش دسترسی‌ها، بسیاری از وبسایت‌هایی که از کلود فلیر استفاده می‌کردند با اختلال مواجه شدند.

از این رو، افیکس‌هاست نیز چاره‌ای اندیشیده و سی‌دی‌ان اختصاصی خود را ایجاد کرده و به صورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. برای مشاهده جزئیات و ارسال درخواست خود برای دریافت سرویس CDN افیکس هاست به صفحه‌ی زیر مراجعه نمایید:

نتیجه گیری

اگر قصد دارید حضور خود را در بازارهای آنلاین حفظ کنید، علاوه بر ارائه خدمات با کیفیت بالا می‌بایست سرعت، عملکرد، امنیت و آپتایم سایت خود را افزایش دهید. با استفاده از CDN علاوه بر موارد ذکر شده می‌توانید پهنای باند را کاهش داد و حجم ترافیک را متعادل کرد. به ویژه این روزها که با اختلال و سرعت پایین اینترنت مواجه هستیم؛ استفاده از CDN راهی مطمئن برای حل مشکل دسترسی و قطعی اینترنت بین المللی می‌باشد. در واقع سی‌دی‌ان به شما کمک می‌کند که بتوانید سایت خود را در دسترس تمامی کاربران از سراسر جهان قرار دهید.

در این مقاله توضیح دادیم cdn چیست؟ چگونه کار می‌کند و چه تاثیری در سرعت، عملکرد، آپتایم و سئو سایت دارد. امیدواریم سوال «چرا باید از سی دی ان استفاده کرد» را به خوبی پاسخ داده باشیم. با این حال اگر در مورد CDN سؤال دارید، به تیم پشتیبان ما تماس بگیرید یا تیکت ارسال کنید.

راضیه عبداللهی 

کانتنت‌رایتر، کپی‌رایتر و مدرس زبان انگلیسی، علاقه‌مند به مباحث مرتبط با IT.